Informace o Milánu
Kdy jet do Milána
Vzhledem k počasí, které může být v létě skutečně horké, doporučujeme vybrat k cestě spíše květen, červen, září nebo říjen. Na jaře a na podzim se máte navíc možnost dočkat slev v obchodech.
Doba letu do Milána
Let do Milána trvá hodinu a půl.
Móda a design v Milánu
Díky dynamičnosti a progresivitě se město módy začalo hned po válce dostávat na vrchol žebříčku v oblasti módy a designu. Ta nejzvučnější jména jako jsou Versace, Armani, Dolce & Gabbana, Prada a další mají v italském Milánu svůj domov. Zakladatelé těchto značek odtud pocházeli, nebo zde alespoň impérium své značky vybudovali.
Ovšem nejen z luxusního oblečení Vám budou přecházet oči. Z Milána si můžete odvézt také luxusní kusy nábytku a to jak starobylého, tak i moderního.
Spolu s Londýnem, Paříží, Tokiem a New Yorkem je Milán považován za centrum módy a udává tak směr celému světu. Pokud Vás tedy lákají nákupy v Miláně, navštivte luxusní módní čtvrť Quadrilatero della moda.
Úřední jazyk a měna
Úřední jazyk je italština a oficiální měna je euro.
Jídlo a pití
V Itálii budete určitě chtít ochutnat tu nejlepší kávu, protože Italové jsou považováni za experty přes tento nápoj. Připomeňme si tedy, že káva „českého typu piccolo“ neexistuje. Pokud chcete opravdový extrakt z výborné kávové chuti, pak požádejte obsluhu o ristretto. Zdůraznit, že má být „piccolo“ (malé) už je skutečně zbytečné, protože dávka namleté kávy ve 20-25 ml Vám příliš slabá zajisté připadat nebude. Pokud chcete běžnou malou italskou kávu, objednejte si espresso, případně espresso macchiato (malá káva s našlehaným mlékem).
Co se týče kuchyně, počítejte v oblasti Lombardie spíše s rýží, než s těstovinami. Samozřejmě nesmíme zapomenout na sýr Gorgonzola, který pochází z okolí Milána. Mezi speciality pak můžeme zařadit například:
“Cotoletta alla Milanese” = obalovaný telecí řízek smažený na másle
“Cassoeula” = dušená vepřová žebírka s klobásou a hlávkovou kapustou
“Ossobuco” = dušená telecí kost s morkem s omáčkou zvanou gremolata
rizoto "alla Milanese” = rizoto se šafránem a hovězím morkem
“Busecca” = dušené dršťky s fazolemi
“Brasato” = dušené hovězí nebo vepřové maso na víně s brambory
Speciality si můžete vychutnat v dražším, ale pochopitelně exkluzivnějším historickém centru. Pokud byste chtěli ušetřit, a přesto poznat místní kuchyni, doporučujeme oblasti Navigli či Brera.
Chcete-li se podívat do Milána již teď, prohlédněte si naši fotogalerii nebo si rovnou vyberte z naší nabídky rozdělené do 4 kategorií níže a objednejte si nezávazně svůj ideální pobyt.